Πολιτιστικά 2023 – 2024

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών των Ομίλων Μαθηματικών της Α’ και Β’ τάξης στην Εστία Επιστημών Πάτρας

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι μαθητές του ομίλου Μαθηματικών «Διασκεδαστικά Μαθηματικά» της Β’ Γυμνασίου και οι μαθητές του ομίλου Μαθηματικών «Μαθηματικό Εργαστήρι» της Α’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Πύργου πραγματοποίησαν επίσκεψη στην «Εστία Επιστημών» στην Πάτρα. 

Η «Εστία Επιστημών» Πάτρας προσφέρει γνώση έξω από τα στερεότυπα του κλασικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα ερεθίσματα και οι προβληματισμοί που προκαλούνται από την παρατήρηση των Διαδραστικών Εκθέσεων οδηγούν στην ανάπτυξη λογικών συλλογισμών.

Οι μαθητές χειρίστηκαν τα εκθέματα και καταγράψανε τις παρατηρήσεις τους καταλήγοντας στη διατύπωση ερωτημάτων και προβληματισμών, με τη διδακτική συμβολή των καθηγητών της Εστίας. Κατόπιν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εργασίας και κάθε μία χωριστά ακολούθησε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τους καθηγητές της Εστίας, με σκοπό τη σε βάθος κατανόηση μιας θεματικής ενότητας, με τη διδακτική συμβολή τους. Στο τέλος της συζήτησης, η κάθε ομάδα επέλεξε δύο εκπροσώπους της οι οποίοι συντόνισαν τη μετέπειτα παρουσίαση των συμπερασμάτων τους.

Κάθε μια από τις ομάδες μαθητών, συντονισμένη από τους εκπροσώπους της, παρουσίασε τα συμπεράσματα της στο σύνολο των μαθητών, στο αμφιθέατρο της Εστίας,  ενώ οι καθηγητές παρενέβησαν μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης για την επίλυση αποριών και την ουσιαστικότερη κατεύθυνση του διαλόγου μεταξύ τους.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τα Διαδραστικά Εκθέματα της Εστίας Επιστημών και  την ευκαιρία που τους δόθηκε να εξοικειωθούν με τις θετικές επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική) μέσα από τις μαθησιακές δραστηριότητες, αλλά και από την φιλοξενία που πρόσφεραν οι καθηγητές της Εστίας Επιστημών.

Στη διδακτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι των Ομίλων Κουτσοβασίλη Ελένη και Βασιλάκης Σταύρος.


Το 1o Γυμνάσιο Πύργου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

Αναμφισβήτητα το σχολείο οφείλει να παρέχει στους μαθητές του παιδεία όχι μόνο μέσα στα στενά όρια της τάξης, αλλά και έξω από αυτά, σε κάθε χώρο που προάγει τα γράμματα, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Με βάση αυτή την αρχή, δύο ομάδες μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας την 1η και την 28η Μαρτίου 2024, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ίδρυση αρχικά της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης» από τον αείμνηστο ευεργέτη της πόλης μας κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ή Χριστιά και τη δωρεά της στη συνέχεια στο ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που την κατέστησε μία από τις παλαιότερες και πλουσιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας της βιβλιοθήκης οι μαθητές έμαθαν επίσης για πολλά σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της πόλης, για τα οποία επέδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ενημερώθηκαν ακόμα για τα πολύτιμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βιβλία που βρίσκονται στην κατοχή της βιβλιοθήκης, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παιχνίδια φιλαναγνωσίας, στα οποία δόθηκε έμφαση στη συνεργασία, στη βιωματικότητα και στην παιγνιώδη μάθηση.

Στις διδακτικές επισκέψεις συμμετείχαν οι μαθητές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων «Λογοτεχνικό εργαστήρι» και «Το φυσικό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης και πεδίο διαλόγου με την τέχνη» (η υπο-ομάδα «Λογοτεχνία και περιβάλλον»). Βασικός στόχος ήταν η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η γνωριμία με την ιστορία του τόπου και, μέσω της εξωστρέφειας, η επαφή με τα σημαντικά κέντρα παιδείας και πολιτισμού της πόλης μας.

Συνοδοί των μαθητών κατά την πρώτη διδακτική επίσκεψη ήταν οι φιλόλογοι του σχολείου κ. Αθανασοπούλου Ελένη (υπεύθυνη του προγράμματος «Λογοτεχνικό εργαστήρι») και κ. Νικολακοπούλου Αιμιλία (υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης). Κατά τη δεύτερη διδακτική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Σαργέντη Βασιλική και κ. Μποσμή Αικατερίνη, υπεύθυνες των δύο προγραμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της της Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε από την ιδιαίτερα προσφιλή στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και παιδαγωγό, κ. Νίκη Κατσιάπη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για το ξεχωριστό ενδιαφέρον που επέδειξε, ώστε να υλοποιηθούν οι επισκέψεις των πολυμελών ομάδων του σχολείου μας, καθώς και για τον ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο παρουσίασης που ενθουσίασε τους μαθητές μας.


Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο “Θέατρον” του “Ελληνικού Κόσμου” και στην Εθνική Πινακοθήκη

Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δε μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Victor Hugo αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μη ζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής.».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που παραδοσιακά πλέον ανεβάζει τις μεγαλύτερες και θεαματικότερες παραγωγές για μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές, παρουσιάζει φέτος το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Βίκτορος Ουγκό «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», με έναν θίασο 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

Τη μεγαλειώδη αυτή παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 77 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στην Αθήνα. Τα διαχρονικά μηνύματα του έργου, οι εξαιρετικές ερμηνείες, τα κοστούμια, τα εντυπωσιακά σκηνικά και εφέ της παράστασης καθήλωσαν πραγματικά τους μαθητές, που παρακολουθούσαν συγκινημένοι και μαγεμένοι για δυόμισι περίπου ώρες. Ήταν μια εμπειρία μοναδική, που αποδεικνύει περίτρανα την παιδευτική αξία του θεάτρου και την αναγκαιότητά του στο σύγχρονο σχολείο.

Την πολιτιστική τους εξόρμηση οι μαθητές συνέχισαν με την επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, έναν από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης της πατρίδας μας. Περιηγήθηκαν στους χώρους του επιβλητικού ανακαινισμένου κτιρίου και ήρθαν σε επαφή με πολλά από τα διασημότερα εικαστικά έργα καταξιωμένων δημιουργών προηγούμενων αιώνων, αλλά και σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών. Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι πίνακες με θεματολογία από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι τοπιογραφίες, αλλά και εικαστικά έργα που αποτυπώνουν σκηνές της καθημερινής ζωής.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, με τίτλο:

  • «Λογοτεχνικό εργαστήρι»
  • «Το φυσικό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης και πεδίο διαλόγου με την τέχνη»
  • «Τα Μαθηματικά στην καθημερινή μας ζωή»

Συνοδοί των μαθητών κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων: κ. Αθανασοπούλου Ελένη, κ. Σαργέντη Βασιλική, κ. Μποσμή Αικατερίνη, κ. Τσάμη Φωτεινή, κ. Κουτσοβασίλη Ελένη, κ. Βασιλάκης Σταύρος.