Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

els logo 900

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Mουσική Κορνήλιου Σελαμσή
Λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*
Σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού
Σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε ένα έργο βασισμένο στην κλασσική οπερέτα του Γάλλου Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, προσαρμοσμένο όμως στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, με κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Στα πλαίσια του προγράμματος, εκπαιδευτικοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επισκέφτηκαν το σχολείο μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και υλοποίησαν καλλιτεχνικά εργαστήρια για τους μαθητές που έλαβαν μέρος σ’ αυτό. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ασκήθηκαν στη ρυθμική απαγγελία και δημιούργησαν μέρος της σκηνογραφίας του έργου χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ όλοι μαζί έμαθαν να τραγουδούν ένα από τα τραγούδια του έργου. Είχαν έτσι την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων για τους μαθητές του σχολείου. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια συμμετείχαν και στη ροή της παράστασης απαγγέλλοντας και τραγουδώντας, ενώ οι εικαστικές τους δημιουργίες ενσωματώθηκαν στη σκηνογραφία. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν την παράσταση να εξοικειωθούν με τον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου.

Μία ακόμη παράσταση εμπνευσμένη από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Ωραίας Ελένης, η οποία όμως «μέσα από μια σύγχρονη ματιά πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων», ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει και ένα μήνυμα βαθύτατα αντιπολεμικό. Όπως δήλωσαν και οι συντελεστές της παράστασης, «Ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε για την Ελένη. Για καμία Ελένη δε γίνονται οι πόλεμοι». Οι πόλεμοι γίνονται για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, για τις φιλοδοξίες των ανθρώπων.

Συντονίστριες της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα ήταν η κ. Μάλεση Σοφία (ως υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας) και οι φιλόλογοι κ. Δημητρουλοπούλου Γεωργία και κ. Σαργέντη Βασιλική.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: https://www.nationalopera.gr/ekpaideusi-koinonia/ekapiseitikes-koinonikes-draseis-els/draseis-gia-sxoleia/item/4782-i-opera-diadrastika-sta-sxoleia

5
6
7
2 1
1 1
4 1
3 1
8
9
10
12
11
5
6
7
2
1
4
3
8
9
10
12
11
previous arrow
next arrow
5
6
7
2
1
4
3
8
9
10
12
11
previous arrow
next arrow