ΕΛΜΕ Ηλείας: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου

Μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου  διοργάνωσε χθες στις 7.00 το απόγευμα η ΕΛΜΕ Ηλείας στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Η επιλογή μάλιστα του χώρου δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς όπως επεσήμανε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου –Ολυμπίας Γιολάντα Αποστολοπούλου, το συγκεκριμένο κτίριο είχε αποτελέσει προσωρινή φυλακή για τους αγωνιστές αντιστασιακούς μέχρι να οδηγηθούν στα ξερονήσια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς, απαγγελία ποιημάτων, θεατρικό δρώμενο και τραγούδια, προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και ομιλία από την κα Αποστολοπούλου, Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Πύργου και το 3ο ΓΕΛ Πύργου.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση η κα Αποστολοπούλου σε δήλωσή της στο ilialive.gr επεσήμανε πως: «Τιμάμε τους αγωνιστές του 1973, το λαό που συμμετείχε, το φοιτητικό κίνημα, τους μαθητές, που κατάφεραν να ρίξουν τη Χούντα που είχε καταπατήσει  όλα τα δικαιώματα και που κατάφεραν να φέρουν την Δημοκρατία. Τιμάμε ειδικά σε αυτό το κτίριο το οποίο ήταν μία προσωρινή φυλακή για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και τους αντιστασιακούς, στα υπόγεια,  τους κρατούσαν μέχρι να τους μεταφέρουν στα ξερονήσια. Ελπίζουμε πως η νέα γενιά ασπαζόμενη τα οράματα της έννοιας αυτής του πολυτεχνείου να συνεχίσουν και να δικαιώσουν τα αιτήματά τους που σήμερα είναι τόσο έντονα και ανεκπλήρωτα. Ειδικά τώρα που η μέση Ανατολή φλέγεται με τις χιλιάδες των νεκρών, των αμάχων και των μικρών παιδιών και πιστεύουμε πως θα επικρατήσει η φρόνηση και θα αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή για την δημοκρατία και για μια πατρίδα ανεξάρτητη για τους Παλαιστινίους γιατί το δικαιούνται».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου σημείωσε ότι:  «Στο πλαίσιο των τριήμερών εορτάσιμων για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του πολυτεχνείου η ΕΛΜΕ Ηλείας οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης στον χώρο του 1ου  Γυμνασίου. Χώρο ιστορικής μνήμης αφού όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ κρατήθηκαν οι 240 αγωνιστές του νομού μας την 21η  Απριλίου 1967 την ημέρα δηλαδή, που κηρύχθηκε το πραξικόπημα.

Γι’ αυτό ακριβώς, επιλέξαμε αυτόν τον τόπο για την σημερινή μας εκδήλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αναστασίου.