Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων: Συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας για τη διαχρονικότητα της Παιδείας

Μια εξαιρετική συνεργασία που πρόβαλε τη διαχρονικότητα της Παιδείας ήταν το αποτέλεσμα της συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας το Σάββατο το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Η θαυμάσια όσο και συγκινητική εκδήλωση ξεκίνησε με Ύμνους, ανάμεσά τους και ο Ακάθιστος Ύμνος, που απέδωσαν τα μέλη της Σχολής Βυζαντινης Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργ. Παπαγεωργίου.

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που παρουσίασε τη σημασία, αναγκαιότητα  αλλά και μοναδικότητα της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές της σύνθετης αυτής εκδήλωσης, τονίζοντας: «Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πνευματική αναβάθμιση, την παραγωγή πολιτισμού και κυρίως να αναδείξουμε τον άριστο και άρρηκτο συνδυασμό της διαχρονικής Ελληνικής  Παιδείας κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας η οποία είναι καταλύτης και  δρα ως ανάχωμα και κυματοθραύστης στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και στην υποβάθμιση δοκιμασμένων Αξιών και Αρχών της Φυλής μας που απειλούν τη συνοχή και το μέλλον των επομένων γενεών. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί το ατράνταχτο, φωτεινό παράδειγμα, τον άσβεστο  Φάρο των απανταχού Ελλήνων».

Ο παν/τος κκ Νεκτάριος Μπακόπουλος, μετέφερε τον χαιρετισμό και την ευαρέσκεια του Μητροπολίτη και διάβασε δηλώσεις εξεχόντων Ελλήνων για την Σχολή.

Ομοίως, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημ. Δερβεντλής έδωσε πληροφορίες για το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σιδέρη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής τουεν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου αναμνηστικό κλαδί ελιάς, φιλοτεχνημένο από τις «Χρυσές Δημιουργίες».

Πριν από την προβολή της ταινίας μίλησε ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα «Οι συνθήκες της ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454» και στην γλαφυρή του ομιλία αναφέρθηκε στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άγνωστες πτυχές για γεγονότα πριν και μετά την Άλωση της Πόλης, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Στην ταινία, παρουσιάστηκε η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια. Μεταξύ άλλων, στην ταινία μίλησαν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.

Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, υπό τη διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση, συνεπικουρούμενη από τον π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο (βιολί) και Ευαγ. Παπαγεωργίου (ούτι) που παρουσίασαν με εξαιρετική ευαισθησία και επιτυχία τραγούδια από την Πόλη και την Μ. Ασία και καταχειροκροτήθηκαν.

Παρέστησαν ο Αν/της Δήμαρχος κ. Επαμ. Κυριαζής, ο Αντ/ρχος κ. Θεοδ. Κόρδας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δ. Δημητρουλόπουλος, η Προέδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Αικ. Παρασκευοπουλου, ο πρώην Δ/ντής του 1ου Γυμν. κ. Γιώργος Μπίρμπας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Αθαν. Δασκόπουλος, ο Υπ/γός Παλαιών Προσκόπων κ. Ανδρ. Γιατράς, το ΔΣ του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.