“Η ενέργεια ταξιδεύει … με ποδήλατο” στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής και στο Αστεροσκοπείο – Πλανητάριο της Υπάτης

Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου πραγματοποίησε από τις 8-3-24 έως και τις 10-3-24 (Παρασκευή έως και Κυριακή) εκπαιδευτική επίσκεψη με 25 μαθητές και από τις τρεις τάξεις του σχολείου στη Λαμία προκειμένου να συμμετάσχουν στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής  Λαμπρόπουλος Άγγελος και ο εκπαιδευτικός Μπακόπουλος Διονύσιος, φυσικοί.  

Μετά την άφιξη στη πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, οι μαθητές και οι δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί παρέστησαν στην έναρξη του Συνεδρίου που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό θέατρο της πόλης.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων της πόλης, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το προεδρείο του συνεδρίου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ κ. Φιλντίσης Παναγιώτης καλωσόρισε το σχολείο μας στο Συνέδριο και μας ευχαρίστησε για την συμμετοχή μας. Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις Πανεπιστημιακών Καθηγητών Φυσικής.

Το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Φυσικής) οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν μια πειραματική διάταξη με τίτλο: «Η ενέργεια ταξιδεύει … με ποδήλατο». Πρόκειται για έναν βιωματικό και παραστατικό τρόπο,  για τη διδασκαλία της ενέργειας και των μετατροπών της, ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της διερευνητικής και ομαδοσυνεργατικής  μάθησης.

Θερμής υποδοχής δεχθήκαμε  από τον συμπατριώτη,  καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Βελντέ ο οποίος μας έκανε ξενάγηση στα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής.

Σε συνέχεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ στη Σκάρφεια, όπου τα πάντα είναι τεράστια και άκρως εντυπωσιακά. Μαθητές και σύνεδροι ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του project με επικεφαλής τον καθηγητή του κ. Γιώργο Βελντέ για την επικείμενη λειτουργία του πρώτου μεγάλου Ραδιοτηλεσκοπείου στην Ελλάδα μετά την παραχώρηση της πρώτη εκ των τριών κεραιών (ΤΗΕ-01) από τον όμιλο του Ο.Τ.Ε. στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε συνεργασία με τον κ. Βελντέ και τον κ. Σμάνη επισκεφτήκαμε το Αστεροσκοπείο της Υπάτης όπου μαθητές και συνοδοί εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την το πλανητάριο και το τηλεσκόπιο. Πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση και παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεναρίων με τη βοήθεια των κ. Λούμπαρη Κώστα και Δεληγεωργόπουλο Δημήτρη σε πλανητάριο αντίστοιχο με αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί στην πόλη μας.

Την Κυριακή οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κάστρο της Λαμίας που βρίσκεται  στο ψηλότερο τμήμα της πόλης, στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου και μαγεύτηκαν από την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Σπερχειού. Κατόπιν αναχώρησαν για τον Πύργο.