Γιορτή στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Μοσχόπουλου

Στις 23 Ιουλίου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Φυσικής Αγωγής Νίκου Μοσχόπουλου ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Ηλείας τις δεκαετίες ’70 – ’80, προγραμματίζεται στις 23-7-2023 και ώρα 20:30 στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου με παρόντες μαθητές του, συναδέλφους του και φίλων που τον γνώρισαν μέσα από τις δράσεις του.

Η γιορτή διοργανώνεται από τον μαθητή του Παναγιώτη Τσιλιμίγκρα και τη Μελίνα Μπίρμπα-Δαμηλάκου και η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη.

Ο κ. Τσιλιμίγκρας αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «27-7-1985, μια άσχημη ημέρα για την οικογένεια, για τον αθλητισμό, για την μαθητική νεολαία της εποχής, για όλο το διδακτικό προσωπικό του Νομού Ηλείας και όχι μόνο. Ήταν η μέρα που ο καθηγητής μου της γυμναστικής Νίκος Μοσχόπουλος, μας άφησε ύστερα από θανάσιμο χτύπημα που δέχτηκε κατά την διάρκεια του αγαπημένου του σπορ (ψαροντούφεκο) από διερχόμενο ταχύπλοο στο Κορακοχώρι.

Η σχέση μου με τον αείμνηστο καθηγητή ήταν μια σχέση σεβασμού και αγάπης αφού ήταν προπονητής μου στην πρωτοδημιούργιτη ομάδα ενοργάνου γυμναστικής απαρτιζόμενη από αθλητές του γυμνασίου Αρρένων τότε.

Εγώ, ο Αθανασόπουλος Αναστάσης και ο Χάρης Καραλής (πατέρας του Ολυμπιονίκη μας σήμερα Μανόλο) ήμασταν οι πρώτοι αθλητές που διέπρεψαν στην Ελλάδα ως 3η ομάδα ενοργάνου γυμναστικής. Η ομάδα μεγάλωσε και στελεχώθηκε και από άλλους αθλητές από όλα τα σχολεία του Νομού.

Θεώρησα υποχρεωσή μου να οργανώσω μαζί με την σύζυγο του Φώτη Μπίρμπα, Μελίνα Μπίρμπα Δαμηλάκου (την οποία ιδιαιτέρως ευχαριστώ για την βοήθειά της) μια γιορτή στην μνήμη του καθηγητή μου, προκειμένου να τιμήσουμε αλλά και μνημονεύσουμε την προσφορά του σε ότι έχει σχέση με τον αθλητισμό και όχι μόνο στο Νομό μας.

Την 23-7-2023 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Πρώτο Γυμνάσιο Πύργου παρόντες των τότε καθηγητών μου αλλά και συναδέλφων του τόσο αγαπητού Νίκου μας.

Θυμούνται όλοι έναν αγνό αγωνιστή, μπροστάρη, αυθεντικό που οραματιζόταν για όλους έναν καλύτερο κόσμο τον οποίον δεν πρόλαβε να τον ζήσει.

Παρακαλώ όσες και όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην καλύτερη επιτυχία της εκδήλωσης να επικοινωνήσουν μαζί μου ή διαδικτυακά ή τηλεφωνικά στο 6939837085, σας ευχαριστώ».

Ποιος ήταν

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι σε μια καλύβα πάνω στη λιμνοθάλασσα από ψαράδες γονείς. Τα πρώτα 18 του χρόνια τα πέρασε μοιρασμένα στο σχολείο και σε σκληρή δουλειά (ψάρεμα, αλυκές) για να βοηθάει και την οικογένειά του.

Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον βρίσκει στην Αθήνα. Παίζει στον Πανιώνιο και μετά στο Φωστήρα και είναι έτοιμος για μετεγγραφή στον Παναθηναϊκό αλλά ένα σοβαρό χτύπημα τον φρενάρει και αναγκάζεται να δώσει εξετάσεις στη γυμναστική Ακαδημία.

Σπουδάζει, δουλεύει και βοηθάει την οικογένειά του.

Το 1973 διορίζεται στο Γυμνάσιο Φιγαλείας και την επόμενη χρονιά στον Πύργο. Το 1975 παντρεύεται και αποκτά 4 παιδιά.

Το 1977 μαζί με την αείμνηστη Νίτσα Νικολοπούλου επανιδρύουν το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου όπου και διδάσκει Ελληνικούς χορούς.

Συνιδρύουν με άλλα μέλη τη ΓΕΠ Πύργου όπου έχει αναλάβει το μπάσκετ. Προπονεί ποδοσφαιρικές ομάδες, Ομάδα Πρασίνου, Τσικό Πανηλειακού και άλλες.

Μεγάλος σταθμός ο Ναυτικός Όμιλος Πύργου.

Δούλεψε με όλη του την ψυχή για αυτά τα γλυκύτατα δελφίνια…

Με το ίδιο πάθος δούλεψε στο σχολείο. Με μεγάλο ζήλο αφιερώθηκε στην οικογένειά του. Μεγάλη του αγάπη η θάλασσα, η οποία βέβαια δεν του φέρθηκε ανάλογα και τον Ιούλιο του 1985 τον πήρε στον βυθό της.

Επί σειρά ετών, όσο ήταν σε λειτουργία το κολυμβητήριο Πύργου, γίνονται αγώνες προς τιμήν του τα ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΕΙΑ με μεγάλη συμμετοχή.

https://www.patrisnews.com/giorti-sti-mnimi-toy-kathigiti-nikoy-moschopoyloy/