3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης “Alan Turing”

Δεκαέξι ομάδες μαθητών και μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Πύργου διαγωνίστηκαν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης “Alan Turing” που διοργανώθηκε την Τετάρτη 13-3-2024 από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η εμπλοκή των μαθητών/τριών σε δραστηριότητες επίλυσης λογικών γρίφων, μαθηματικών και υπολογιστικών προβλημάτων χωρίς να προϋποθέτει γνώση συγκεκριμένων θεμάτων ή να απαιτεί προετοιμασία. Η επίλυση λογικών και υπολογιστικών γρίφων θεωρείται διεθνώς μία ουσιαστική και συναρπαστική διαδικασία μάθησης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα μαθηματικά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, κριτικής και αναλυτικής σκέψης.

Οι μαθητές του σχολείου μας αντιμετώπισαν με μεγάλο ενθουσιασμό τον διαγωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά δήλωσαν συμμετοχή 27 ομάδες από τις οποίες, μετά τον προκριματικό διαγωνισμό που διεξήχθη στο σχολείο μας, επελέγησαν να συμμετάσχουν τελικά 16 από αυτές.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είχαν οργανωθεί σε τριμελείς ομάδες με δυο μέντορες εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και κλήθηκαν να δώσουν απάντηση σε 10 σύντομα προβλήματα ή ερωτήσεις, κατά το δυνατόν διασκεδαστικά και ελκυστικά, βασιζόμενα σε αυθεντικά προβλήματα της καθημερινότητάς τους, διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται αυστηρά η προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τρεις καλύτερες από τις ομάδες του σχολείου μας που συμμετείχαν έλαβαν την 16η, 21η και 27η θέση σε σύνολο 211 ομάδων που συμμετείχαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η διεξαγωγή του Διαγωνισμού υλοποιήθηκε στα Εργαστήρια Η/Υ του σχολείου μας με σύνδεση στο Διαδίκτυο και η χρονική διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν σαράντα (40) λεπτά. Τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του διαγωνισμού καθηγητής Μαθηματικών Βασιλάκης Σταύρος, οι καθηγητές της Πληροφορικής του σχολείου μας Αντωνόπουλος Χαράλαμπος και Μαντάς Παναγιώτης, καθώς και οι καθηγητές Μαθηματικών Κουτσοβασίλη Ελένη και Μάλεση Σοφία. Πολύτιμη ήταν επίσης η βοήθεια του συμβούλου Πληροφορικής κου Μαρίτσα Αντώνη σε ότι χρειάστηκε για την διοργάνωση του διαγωνισμού.