Το 1o Γυμνάσιο Πύργου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

Αναμφισβήτητα το σχολείο οφείλει να παρέχει στους μαθητές του παιδεία όχι μόνο μέσα στα στενά όρια της τάξης, αλλά και έξω από αυτά, σε κάθε χώρο που προάγει τα γράμματα, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Με βάση αυτή την αρχή, δύο ομάδες μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας την 1η και την 28η Μαρτίου 2024, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ίδρυση αρχικά της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης» από τον αείμνηστο ευεργέτη της πόλης μας κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ή Χριστιά και τη δωρεά της στη συνέχεια στο ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που την κατέστησε μία από τις παλαιότερες και πλουσιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας της βιβλιοθήκης οι μαθητές έμαθαν επίσης για πολλά σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της πόλης, για τα οποία επέδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ενημερώθηκαν ακόμα για τα πολύτιμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βιβλία που βρίσκονται στην κατοχή της βιβλιοθήκης, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παιχνίδια φιλαναγνωσίας, στα οποία δόθηκε έμφαση στη συνεργασία, στη βιωματικότητα και στην παιγνιώδη μάθηση.

Στις διδακτικές επισκέψεις συμμετείχαν οι μαθητές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων «Λογοτεχνικό εργαστήρι» και «Το φυσικό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης και πεδίο διαλόγου με την τέχνη» (η υπο-ομάδα «Λογοτεχνία και περιβάλλον»). Βασικός στόχος ήταν η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η γνωριμία με την ιστορία του τόπου και, μέσω της εξωστρέφειας, η επαφή με τα σημαντικά κέντρα παιδείας και πολιτισμού της πόλης μας.

Συνοδοί των μαθητών κατά την πρώτη διδακτική επίσκεψη ήταν οι φιλόλογοι του σχολείου κ. Αθανασοπούλου Ελένη (υπεύθυνη του προγράμματος «Λογοτεχνικό εργαστήρι») και κ. Νικολακοπούλου Αιμιλία (υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης). Κατά τη δεύτερη διδακτική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Σαργέντη Βασιλική και κ. Μποσμή Αικατερίνη, υπεύθυνες των δύο προγραμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της της Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε από την ιδιαίτερα προσφιλή στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και παιδαγωγό, κ. Νίκη Κατσιάπη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για το ξεχωριστό ενδιαφέρον που επέδειξε, ώστε να υλοποιηθούν οι επισκέψεις των πολυμελών ομάδων του σχολείου μας, καθώς και για τον ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο παρουσίασης που ενθουσίασε τους μαθητές μας.