“Οι νέοι του σήμερα αιμοδότες του αύριο”

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των νέων στη διαδικασία της αιμοδοσίας και τη σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς αίματος, διοργανώθηκε την Τρίτη 9/4/24 από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Άγγελο Λαμπρόπουλο, σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Πύργου κα Κωνσταντίνα Πανέτα και κα Ελισάβετ Ζαχαριαδάκη, δράση ενημέρωσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, με υλικό που περιλάμβανε παρουσίαση και βίντεο.

Ενημέρωση για το αίμα και τις ιδιότητές του γίνεται με τα σχολικά βιβλία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η υλοποίηση όμως τέτοιων προγραμμάτων συμβάλλει στη διάδοση μηνυμάτων ευαισθητοποίησης, ώστε οι μαθητές να μάθουν για το αίμα, την αιμοδοσία, το ζωτικό ρόλο της στους πάσχοντες και τις ανάγκες της χώρας μας.

Η κα Ε. Ζαχαριαδάκη μίλησε στα παιδιά για τις ιδιότητες του αίματος, τις ομάδες αίματος, τις συνθήκες που διατηρείται το αίμα στα τμήματα Αιμοδοσίας, καθώς και για τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας στη συνείδηση κάθε πολίτη, της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι

  • το αίμα μας είναι ένα πολύτιμο υγρό που το δημιουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και που μπορεί να προσφερθεί ως δώρο σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται.
  • μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει ως και τρεις ζωές.
  • οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι το αίμα που προσφέρει κάθε αιμοδότης έχει ημερομηνία λήξης. Για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • η έννοια της λεγόμενης ¨αλυσίδας της μετάγγισης¨, τα διαδοχικά στάδια που περνά δηλαδή το αίμα από τη στιγμή της συλλογής του από τον αιμοδότη μέχρι τη στιγμή που θα μεταγγισθεί στον ασθενή που το χρειάζεται.
  • ο εθελοντής αιμοδότης αποτελεί το στυλοβάτη της αιμοδοσίας αφού χωρίς αυτόν δεν μπορεί να ξεκινήσει η αλυσίδα της μετάγγισης.

Τέλος, η παρουσίαση ενθάρρυνε τους νέους του σήμερα ώστε να γίνουν αιμοδότες του αύριο, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης.