Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο “Θέατρον” του “Ελληνικού Κόσμου” και στην Εθνική Πινακοθήκη

Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δε μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Victor Hugo αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μη ζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής.».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που παραδοσιακά πλέον ανεβάζει τις μεγαλύτερες και θεαματικότερες παραγωγές για μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές, παρουσιάζει φέτος το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Βίκτορος Ουγκό «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», με έναν θίασο 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

Τη μεγαλειώδη αυτή παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 77 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στην Αθήνα. Τα διαχρονικά μηνύματα του έργου, οι εξαιρετικές ερμηνείες, τα κοστούμια, τα εντυπωσιακά σκηνικά και εφέ της παράστασης καθήλωσαν πραγματικά τους μαθητές, που παρακολουθούσαν συγκινημένοι και μαγεμένοι για δυόμισι περίπου ώρες. Ήταν μια εμπειρία μοναδική, που αποδεικνύει περίτρανα την παιδευτική αξία του θεάτρου και την αναγκαιότητά του στο σύγχρονο σχολείο.

Την πολιτιστική τους εξόρμηση οι μαθητές συνέχισαν με την επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, έναν από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης της πατρίδας μας. Περιηγήθηκαν στους χώρους του επιβλητικού ανακαινισμένου κτιρίου και ήρθαν σε επαφή με πολλά από τα διασημότερα εικαστικά έργα καταξιωμένων δημιουργών προηγούμενων αιώνων, αλλά και σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών. Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι πίνακες με θεματολογία από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι τοπιογραφίες, αλλά και εικαστικά έργα που αποτυπώνουν σκηνές της καθημερινής ζωής.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, με τίτλο:

  • «Λογοτεχνικό εργαστήρι»
  • «Το φυσικό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης και πεδίο διαλόγου με την τέχνη»
  • «Τα Μαθηματικά στην καθημερινή μας ζωή»

Συνοδοί των μαθητών κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων: κ. Αθανασοπούλου Ελένη, κ. Σαργέντη Βασιλική, κ. Μποσμή Αικατερίνη, κ. Τσάμη Φωτεινή, κ. Κουτσοβασίλη Ελένη, κ. Βασιλάκης Σταύρος.